Spa

Балнеология в Сандански

Сандански е идеално място за провеждане на модерна климатотерапия, балнеоложко лечение, рехабилитация, първична и вторична профилактика и рекреация. Градът е известен още от древността и щедрo надарен от природата с изобилие от минерални води, лековити въздух и климат. Дългогодишни научни изследвания потвърждават ефективните лечебни качества на Сандански и през март 1981г.  с разпореждане на Министерски съвет курортът е утвърден като първостепенен климато- и балнеолечебен център с национално и международно значение. Климатът на град Сандански е уникален – преходноконтинентален с изразено средиземноморско влияние. Наречен е ”българският климатичен юг” заради многото благоприятни биоклиматични константи. Пролетта тук идва рано, следвана от сухо, понякога горещо лято, а продължителна и топла есен преминава след средата на декември в мека зима. Неизчерпаем природен източник на здраве, красота и енергия са минералните води на Сандански. Те са бистри, безцветни, без мирис и с приятен вкус: силициеви – 70-135 мг метасилициева киселина на литър, флуорни – до 6,5мг флуор на литър, хипертермални – от 42 до 810 С, слабоминерализирани, хидрокарбонатно- сулфатно- натриеви с лека алкална реакция. Подходящи са за лечение на заболявания на дихателната системапериферната нервна система, ставно-ревматологични, бъбречни, рехабилитация след инсулти др.

Пресечените и разнообразни терени в околностите създават условия за дозирано теренно лечение. На фона на природните дадености, уникален мек климат и наличието на минерални извори, се предлагат отлични възможности за комплексно лечение, рехабилитация и профилактика.

  • Климатолечение – аеротерапия, хелиотерапия;
  • Кинезитерапия – лечебна физкултура – индивидуална и групова, подводна гимнастика, лечебен масаж, теренно лечение, йога гимнастика;
  • Аерозолотерапия – индивидуални инхалации с минерална вода, билки и медикаменти;
  • Апаратна физиотерапия – светлолечение, електролечение, лечение с магнитно поле, лазер терапия;
  • Балнеолечение – вани с минерална вода, подводен масаж, открити и закрити минерални басейни, сауна парк;
  • Криотерапия, термотерапия, парафинотерапия;
  • Фитотерапия.

Сандански е подходящо място за климатотерапия през цялата година. Препоръчва се климатолечението да бъде около 30 дни, а за да се прояви напълно оздравителният ефект при болните – два пъти годишно.

Балнеология в региона

Рупите

Местност Рупите е позната с лековитата си минерална вода (75°С) с високо съдържание на сяра, която извира от кратера на изгасналия преди 4 милиона години вулкан Кожух. Даденостите на тези термални извори са познати от древни времена и първите им откриватели били живеещите по тези земи тракийци от племето синти, които създали свой град тук – Хераклея Синтика. В непосредствена близост до парка на Ванга и храма „Света Петка българска” има изграден плаж с 3 отделения – мъжко, дамско и общо. В мъжкото и дамското отделение има по два басейна, като единият е само с минерална вода, а другият – с лечебни водорасли. От стотици години хората посещават и малки естествени басейни в местността, съдържащи лечебна кал и водорасли.

Минералната вода на Рупите се препоръчва за лечение на заболявания на сърдечно-съдовата и нервната система, опорно-двигателния апарат, болест на Бюргер, простата, дискова херния, радикулит, ревматизъм, стерилитет и др.

Марикостиново и село Катунци

Минерална вода „Преподобна Стойна”, село Катунци

В района на село Катунци има няколко сондажа, от които извират различен по състав минерални води. Водата от сондаж 236 ХГ съдържа рядко срещани на Балканите минерали. Докато флуоридът съпътства всички термални води от поречието на река Струма и околността, в тази минерална вода неговото присъствие е незначително. По отношение на  физико-химичения си  състав водата се характеризира като термална, слабоминерализирана, хидрокарбонатна и натриева, със съдържание на сребърни йони. Водата се използва за бутилиране като натурална минерална вода „Преподобна Стойна.