Забележителности

Берово се намира в Малешевия, в най-източната част на Македония, на двата бряга на река Брегалница. Според една от легендите град Берово получава името, когато хората от околните села и населени места започват да „вдигат“ в долината Малесево.

Музеи

Почти всички населени места в Малешевия съществуват поне една добре запазена или обновена църква. Те са с различна историческа и културно-артистична стойност, изпълнени с красив иконостас, съставен от върховните Малешевски майстори, украсени с оригинални и изкусно ценни икони. Иконите на иконостаса, както и други икони, притежавани от църквите, се записват от Института за защита на паметниците и са защитени от закона.

Природа

Скрити в склоновете на планината Малешево, Берово и околностите бяха домакини на десетки гости, решили да започнат развитието на алтернативен туризъм в страната оттам. Инициатор на идеята е Асоциацията за балкански алтернативен туризъм – Балкания, в която освен Македония членуват България, Сърбия, Гърция, Албания, Косово, Черна гора, Босна и Италия. За първи път Balkan Weekend организира за първи път Форум за алтернативен туризъм, в рамките на който Берово бе избран за първоначална дестинация от Македония именно поради отличните предпоставки за развитието на този вид туризъм.

Място за почивка

Можете да бъдете настанени в красиви къщи или в традиционни хотели, в които можете да прекарате прекрасни и запомнящи се моменти.Можете да намерите бацили или планински къщи, където традиционно се отглеждат овце и можете да видите подготовката на известния Малешево Ако дойдете в Берово, със сигурност ще го искате отново.