Спа_МК

Балнеологија во Сандански

Сандански е идеално место за спроведување на современа климатска терапија, балнеолошки третман, рехабилитација, примарна и секундарна превенција и рекреација. Градот е познат уште од античко време и великодушно обдарен од природата со изобилство на минерални води, лековит воздух и клима. Долгорочните научни истражувања ги потврдија ефективните лековити квалитети на Сандански и во март 1981 г. по наредба на Советот на министри, одморалиштето е формирано како првокласен климатски и балнеотерапија центар од национално и меѓународно значење. Климата на градот Сандански е единствена – преодна континентална со изразено медитеранско влијание. Се нарекува „бугарски климатски југ“ поради многуте поволни биоклиматски константи. Пролетта овде доаѓа рано, проследена со суво, понекогаш топло лето, а долгата и топла есен поминува по средината на декември во блага зима. Неисцрпен природен извор на здравје, убавина и енергија се минералните води на Сандански. Тие се јасни, безбојни, без мирис и со пријатен вкус: силициум – 70-135 mg метасилициумска киселина на литар, флуор – до 6,5 mg флуор на литар, хипертермални – од 42 до 810 C, слабо минерализирани, хидрокарбонат-сулфат-натриум со малку алкална реакција. Погодни се за третман на болести на респираторниот систем, периферниот нервен систем, зглобно-ревматолошки, бубрежни, рехабилитација по мозочни удари итн.

Нерамните и разновидни терени во околината создаваат услови за дозирана теренска обработка. Наспроти позадината на природните карактеристики, уникатната блага клима и присуството на минерални извори, се нудат одлични можности за сложено лекување, рехабилитација и превенција.

Климатски третман – аеротерапија, хелиотерапија;
Кинезитерапија – физикална терапија – индивидуална и групна, подводна гимнастика, терапевтска масажа, теренски третман, јога гимнастика;
Аеросолна терапија – индивидуални инхалации со минерална вода, билки и лекови;
Апаратска физиотерапија – светлосна терапија, електротерапија, третман со магнетно поле, ласерска терапија;
Балнеотерапија – бањи со минерална вода, подводна масажа, отворени и затворени минерални базени, сауна парк;
Криотерапија, термотерапија, парафинска терапија;
Фитотерапија.

Сандански е погодно место за климатска терапија во текот на целата година. Се препорачува климатското лекување да биде околу 30 дена, а за целосно да се манифестира лековитоста кај болните – два пати годишно.

Балнеологија во регионот

Дупките

Областа Рупите е позната по својата лековита минерална вода (75°C) со висока содржина на сулфур, која извира од кратерот на вулканот Кожух, кој изумрел пред 4 милиони години. Својствата на овие термални извори се познати уште од античко време, а нивни први откривачи биле Тракијците од племето Синти кои живееле на овие земји, кои тука создале свој град – Хераклеја Синтика. Во непосредна близина на паркот Ванѓа и храмот „Света Петка Бугарска“ се наоѓа изградена плажа со 3 дела – машки, женски и општи. Има два базени во машкиот и женскиот дел, едниот со само минерална вода, а другиот со лековити алги. Стотици години луѓето посетуваат мали природни базени во областа, кои содржат лековита кал и алги.

Минералната вода на Рупите се препорачува за лекување на болести на кардиоваскуларниот и нервниот систем, мускулно-скелетниот систем, Буергерова болест, простата, дискус хернија, радикулитис, ревматизам, стерилитет итн.

Марикостиново и село Катунци

Минерална вода Преподобна Стоина, с.Катунци

Во атарот на селото Катунци има неколку дупнатини од кои извираат минерални води со различен состав. Водата од дупнатината 236 HG содржи минерали кои ретко се среќаваат на Балканот. Додека флуорот ги придружува сите термални води од реката Струма и околината, неговото присуство во оваа минерална вода е незначително. По својот физичко-хемиски состав, водата се карактеризира како термичка, слабо минерализирана, хидрокарбонатна и натриумова, со содржина на јони на сребро. Водата се користи за флаширање како природна минерална вода „Веноподна Стојна“.