Црква Св. Петар и Павле

Информација

  • Лесна

Опис

Таа се наоѓа во југозападниот дел на Мелник, на 5 минути од центарот на градот. Тоа е споменик на културата од национално значење, како дел од културно-историскиот резерват “Мелник”.

Црквата е изградена во 19 век. Иконостасот, просветителството, епископскиот престол, декоративните фрески, иконите итн. Се насликани со исклучителна уметничка вредност. Епископскиот престол е единствениот митрополит престол во Бугарија од 19 век.

Во моментов, црквата е нефункционална.