Црква Св. Ѓорѓи

Информација

  • Лесна

Опис

Изградена во 1952 година, црквата претставува минијатуризирана копија на храмот “Св. Александар Невски “во Софија. Насликан е во 1964 – 1967 година од сликарот Николај Шелехов, син на руски емигрант и германска мајка, а иконите од иконостасот го направил уметникот Христо Апостолов.

Црквата се наоѓа во близина на центарот на градот и областа околу неа е обликувана како место за одмор и релаксација.