Турски конка

Информација

  • Лесна

Опис

Според неофицијални податоци, монументалната стара јавна зграда била изградена во 1821 година. За време на отоманската ера беше сместена градската и окружната администрација (Конак), а по 1913 година, кога Мелник остана во Бугарија, таа била претворена во владина зграда. Подоцна се користеше за училиште, а по изградбата на новото соседно училиште во 1972 година, стана интернат.