Богатства од баба градите во селото Левуново

Информација

  • Лесна

Опис

Уживајте во емоции и бои!

Креирај убавина со свои раце!

УСПЕХ И ПРЕДУПРЕДУВАЊЕ

Ткаењето е антички занает, кој ги сочува до денес делата и традицијата на генерации Бугари. Додека влегуваат во криволичене му, методите на обработка и распоред на конците, баба митра и баба софија ќе ви покажат животот во своите очи и ќе ви вратат во време кога се чинеше дека сето било мирно и добро.

Програма:

– Разбирање начини за обработка на предиво (волна, крзно, лен, коноп и памук).

– Демонстрација и обука за разбоите со стотици години историја, проследени со локални фолклорни изведби.

– Ткаењето торба, декоративна перница, трага или мал кайтборд

Еден ден курс:

Дизајн на мотиви и композиции за торба или декоративна перница.

Дводневен курс:

Елаборација на мотиви и композиции за трага или мал китен.

Место: Етнографска област во селото Левуново

ПЛЕЧЕЊЕ И ПРВА

Сите знаеме дека нашата баба некогаш носи облека, чорапи, капи и што друго. Нека заедно со бабите од левуново вплетем цветната предиво во убави мотиви и композиции, кои ќе ни задржи топло во студените зимски денови и ноќи.

Програма:

– Разбирање начини за обработка на предиво (волна, крзно, лен, коноп и памук).

– Демонстрација и обука за различни техники на плетење две или повеќе куки, придружени со локални фолклорни изведби.

– Плетење на чорапи, тепих, шал, шапка, џемпер

Место: Етнографска област во селото Левуново

ПОДГОТОВКА НА ЗИМА

Научете како да подготвите вкусна зима на производи избрани од дворот градина. Можете да плеткаме домашна лютеница, летна манджа или да си направите марината од зеленчук по ваш вкус, но така како само по баби рецепт може да стане.

Место – село Левуново, гостин на летенкин

Пријава за учество се дава 1 недела однапред во Туристички информативен центар – Сандански.