“Св. Ѓеорѓи“

Информација

  • Лесна

Опис

Во селото Будинарци е зачувана уникатна селска архитектура од 18 век. Тука може да ја посетите црквата “Св. Ѓорѓи“ изградена во 1857 година. Црковно – народен собир се прави на Илинден и Митровден. Селска слава е Света Пресвета. Западно од селото се наоѓа капелната црква “Св. Ѓорѓи“, каде што на Ѓурѓовден се прави црковно- народен собир. Покрај капелната црква има извор на света вода, каде што многу луѓе наоѓаат утеха на своите маки.