“Св. Апостоли“

Информација

  • Лесна

Опис

Во селото Ратево кое е оддалечено 7 km од Берово можете да ја посетите црквата Св. “Апостоли” . Изградена во втората половина на ХIХ век и слично како и повеќето цркви во Малешевијата располага со многу икони кои пак се испишани со записи од различни временски периоди. Во неа курбан (црковно – народен собир) се прави на Голема Богородица и Илинден, а селска слава е Св. Павле.