“Пресвета Богородица“

Информација

  • Лесна

Опис

Во селото Двориште, најоддалеченото село во Малешевијата од Берово. можете да ја посетите црквата “Пресвета Богородица“ изградена во почетокот на 20 век од преселници од Рибница, Пиринска Македонија. Интересен е обичајот Сурова, кој што се прави ноќта на 13 спроти 14 јануари секоја година. Селска слава е Мала Богородица, во народот познат како Рожен, а курбан (црковно – народен собир) се прави на Илинден.