Планински велосипедизам

Информација

  • Трудна
  • Неограничен број на учесници

Опис

ЕДНОКРАЈНИ ПУТИ ЗА “ГРИЖА”

Види со твоите очи места кои четири децении беа непристапни …

КУЌАЊЕ НА КУЌА (СЛАВЯНКА)

Ниво на тешкотија: 1/3

Растојание: ~ 18 км

Пат: село Петрово – село Голешово – Момина Поляна

Премин од Сандански до село Петрово (500 мнв.) – подножјето на планината Славянка. Почнуваме со силно искачување до селото Голешово (1135 м). Отидовме до Момина Полана – ги носиме вашите камери, се наоѓаме во Балканскиот зелен појас, дел од Зелениот појас на Европа.

НИЧИЈА ЗЕМЈА

Ниво на тешкотија: 2/3

Растојание: ~ 32 км

Пат: село Горно Спанчево – с. Белово – с. Храсна – с. Калиманци – с. Катунци

Трансфер од Сандански до селото Горно Спанчово (340 м) – западниот дел на Јужен Пирин. Ние сме во пограничната зона “клон” помеѓу Бугарија и Грција – тесен појас од 10 километри, еколошки рај што во минатото ги подели световите на социјализмот и капитализмот. Се искачиме во селото Белово (700 м) и се упатиме кон селото Храсна (530 м). Отидовме до селото Калиманци (200 м), завршувајќи и јадејќи во селото Катунци.

ЕДИНИЧНИ ПАТУРИ ОД МИЛЕНИУМ

Земјата на феномени

Ниво на тешкотија: 2/3

Растојание: ~ 20 км

Пат: Мелник – Рожен манастир – село Златолист – с. Катунци

Трансфер од Сандански до Мелник (400 м) – опкружени сме со бизарни карпи пирамиди. Започнуваме искачување на искачувањето до Роженскиот манастир (700 м) – верскиот центар на регионот Пирин, ручек. Се упатуваме кон манастирот “Св. Георги “- домот на пророчицата го почитувал Стоина, претходник на Ванга, село Златолист (376 м). Се упативме кон селото Катунци (160 м).

НА ПАТОТ НА СИТЕ

Ниво на тешкотија: 3/4

Растојание: ~ 15 км

Пат: селото Рожен – селото Любовиште – село Кашина

Трансфер од Сандански до селото Рожен – 600 метри п.н.е. (Рожен манастир). Се упативме кон селото Љубовиште (550 м) и поминувавме низ тунел врежан во карпеста пирамида. Продолжуваме до селото Кашина (600 м) и водопадот Шкода (19 м), каде што ги обновиме нашите сили.

ВРАЌАЊЕ ВО ВРЕМЕТО

Ниво на тешкотија: 2/3

Растојание: ~ 24 км

Пат: село Курланово – село Сугарево – село Пирин

Трансфер од Сандански до селото Карланово (530 m н.в.). Ние сме на почетокот на познатиот вински пат, кој ги поврзува Мелник и Банско во средниот век. Носете камера – тргнуваме од подножјето на три познати карпести пирамиди – Мали, Средни и Големото крајбрежје. Се искачи во селото Сугарево (750 м) и продолжи до селото Пирин (680 м), каде што јадеме домашни јадења во куќата на познатата народна пејачка Љубимка Бисерова.