Пешачење низ планините Пирин

Информација

  • Трудна
  • Неограничен број на учесници
  • от 1 до 3 дни

Опис

ЕДНОКРАЈНИ ПРАВИ:

ST OTETS – вкупно 3 часа (половина час искачување)

Програма: Излегуваме од областа на Тремошница, каде што некогаш живееше Св. Иван Рилски пред да се пресели во пустината Рила. По половина час качување се наоѓаме во молитвата куќа “Св. Татко, изграден во неговото сеќавање. Влегуваме во пештерата каде што неговите ноќи се молеле. Нашата транзиција завршува во Влатовица.

ПИРИНСКА ПЛОЧКА ВОДА – вкупно 6 часа (1 час искачување, 5 часа еднакво)

Програма: Тргнуваме од месноста праша лакот (1230 м нв), која се наоѓа природната знаменитост – Попинолъшки водопад, висок 15 метри, се наоѓа по течението на реката Башлийца. Се фокусираме на сливот на реките Мозовица и Баслеца, влегувајќи во Националниот парк Пирин. Тука може да се фати една од највкусните риби – пастрмка. Риболов е дозволено од почетокот на април, но само во светлиот дел од денот (за време на викендите и празниците). По кратка пауза, се упативме кон местото Сурчалица и водата на реката. Се враќаме во Попина Лука на свеж и свеж воздух натопен од зимзелени шуми.

ЗА ПАСТУРА – 2 часа транзиција

Програма: Посета на фармата на пастрмка во подножјето на Пирин и риболов. Се искачи до Попина Лука, за која се носат легенди и го подготвуваат уловот “На Горан”. Одење до водопадот Попинолак, кој се одликува со нејзиниот едногодишен врв и двостепенен пад на вода. Лицата со силна сензација практикуваат тука скок од карпите на водопадот и canyoning. Јадење и одмор.

КУРС СО СЕНДИ ПИРАМИДИ – 2 часа на транзиција

Програма: Посета на верскиот манастир на Југозападна Бугарија – Рожен манастир. Се упативме кон најмалиот град во Бугарија и архитектурниот резерват – Мелник. Цело време сме на територијата на природните обележја Мелникка-карпа пирамиди. Истражуваат град и дегустација на вино, созреа во античка визба.

ДВОРОВНИ ПУТИ:

KUKLENS LAKE – планински пат

Програма: Заминуваме од Попина Лука, а по околу 3 часа доаѓаме во Беговица Шале. Нашиот пат поминува низ познатиот “Душадник”, кој некогаш се качил, не е заборавен. Прошетајте низ областа. Преку ноќ и рано наутро, откако ќе го поддржиме и пробаме чајот Пирин, се упативме кон Кукленско Езеро. Очекуваме транзиција на висока надморска височина во една насока и толку многу – Беговица. Носете камери – целиот премин минува низ територијата на Националниот парк Пирин. Се враќаме на почетната точка на трасата – Попина Лука, 1 час и 30 мин.

Шпански полиња – планински пат

Програма: Заминуваме од Попина Лука, а по околу 3 часа се искачуваме по полското поле Спано, кое е дел од Националниот парк Пирин. Во текот на ноќта во бунгаловите во областа, наречени “Губитови”, поради нивната карактеристична форма и боја. Береме според сезоната шумски билки и плодови (боровинки, малини, шумски јагоди) на пат за Спанополските езера. Оди до почетната точка на транзицијата – Попина Лака (околу 2 часа 30 минути).

ТРОЈДЕН ПАТ:

Мир на мирот – висок планински пат

Трасата беше развиена под покровителство на УНЕСКО – “Развој во мир”.

Идеја: старт од место, поврзано со војната – војнички гроб и преминување на места посетени од многу луѓе размислуваат за љубов и пријателство.

ПРОГРАМА: Патеката е поделена на три зраци, со количка Пирин. Пат и прва транзиција:

1. ДЕН: Место за собирање во Сандански, поклони кон споменикот на загинатите во војните. Превоз до Попина Лака и се искачи до колибата Беговица. Се наоѓаме во паркот “Каменица”, дел од територијата на Националниот парк Пирин. Преку ноќ.

2. ДЕН: Тргнуваме од колиба “Беговица” и минувајќи меѓу врвовите “Куклите” и “забот” и по 6 часа предели транзиција стигнуваме до хижа “Пирин” – средба на трите зракот. Ние сме во срцето на Националниот парк Пирин. Ние ја положивме раката над гробовите на нашите предци и заедно градиме нови патишта, бидејќи омразата не е начин. Преку ноќ.

3. ДЕН: Ја напуштаме колибата Пирин и по 6 часа доаѓаме во селото Рожен. Испуштаме свеќа во Роженскиот манастир и се враќаме на почетната точка – Сандански.

Соодветни годишни времиња:

За одмор: април-октомври

Висока планина: јуни-октомври

Планински водич – Благоја Симов

Задолжителна опрема за сите правци: пешачки чевли, јакна, ранец, мантил

Работни јазици: бугарски, германски, англиски, руски

Цената за транспорт до излезот и конечната точка на транзиција е одредена во времето на барањето.

Снимање: 3 дена однапред за еднодневни патувања, 10 дена однапред за дводневни и тридневни рути

По резервација – авансно плаќање: 50% од цената

За повеќе информации, посетете го Туристичкиот информативен центар – Сандански