Гостин на Љубимка Бисерова во селото Пирин

Информација

  • Средна

Опис

Чекори во минатото
1. ПИРИНСКА СВАДБА

Фрагменти од локален свадбен ритуал, проследен со обреди народни песни: ритуално миење и превисане (пребулване) на невестата, сечење на баница, ОБУВКИ на момата од младоженецот, дарувај и испраќање (благословување на зетот и невестата).

2. КУПИТЕ ВКУПНО

Подготовка на традиционални јадења од селото Пирин со еколошки производи: пърлета со капички (млади тиквички и боранија), сюлдюрме (летен овчарски варена), крчка на традиционален градинарски грав во тенџере, лангиди за лауци (родилки), молзење на коза и подготовка на свежо козјо сирење и јогурт, крчка на слатка од диви плодови – зунички (диви јагоди), бруснак (боровинка), малини и Капија, подготовка на обреди леб (призва, лютюрги), точен на предлози баница, подготовка на чај.

3. ЕДЕН ДЕН НА СЕЛО

Млеко и испраќање кози за пасење. Прошетка низ некои од локалните знаменитости и пикник. Прием и молзење на кози. Подготовка на храна за седянка – плацинка (тутманик) голомяник (питка со тиква и пченкарно брашно). Седянка (плетење чипка и чорапи, предење, изработување на декорација за носија и скутове – престилка).

4. КОНЕЧНАТА РАЦИНКА (МАГАРЕ)

Историските околина на селото Пирин, црквата “Света Троица”, водопад “бела река” и други знаменитости по избор.

6. МУЗИЧКИОТ излетите БУГАРИЈА Со ЛЮБИМКА Бисеров

Презентација на етнографските области на Бугарија со карактеристични народни песни од соодветната област: Пиринска, родопски, Странджанска, тракиски, Северняшка, Ќустендилско, шопска и уште многу песни: жетварски, свадба, лазарски, Велигден, ритуални и религиозни.

7. НАПОМЕНА НАЦИОНАЛНАТА ПЕСНА

Пирински двогласки, техника за звукоизвличане на пејачот, дишење, позиција на телото, говорна диета.

Национален третман на билки и терапија на гласниот систем во случај на болест.

8. ЗАБАВА:

– Формирање

Во селото Пирин самоковство постои како занает уште од основањето на селото во 1150 година Во него се мајстори орудија и материјали генерации ковачи. Сега во единствената останала мала ковачница работи 65-годишниот бај Кољо, со кој можете да се фалсификува сами од железо потковица која носи среќа на вашиот дом.

– Ткаење

свила, памук или волнена ткаенина за производство на костими и ќебиња. Технологија за обработка на бран. Сликарско предиво со природни билки и напивки. Општа бои и модели. Изработка на фрагменти за декорација на костими.

Транспорт: можност за организиран превоз до селото Пирин и назад на дополнителни трошоци.

Пријава за учество се дава 1 недела однапред во Туристички информативен центар – Сандански.