Витраж

Информација

  • Лесна

Опис

Направете го вашиот секојдневен живот шарено …

Повторно откријат себеси во кревкиот свет од стакло …

Сликата на Ликин и Туристичкиот информативен центар – Сандански се обрати на предизвикот:

КРЕИРАЈ СВОЈАТА БОЈА СТРОГА СЛИКА!

Техниката, по која се работи е витраж “Тифани” – технологија создадена во крајот на 19 век, наречена на неговиот творец Луис Комфорт Тифани (1848г – 1933г). Секое парче стакло (боја или не) се прилепува со бакарна лента, по што поединечните елементи се лемење. Со оваа техника се изработуваат ламби, аплици, ѕидни часовници, кутии за накит, грбови, екрани и други.

Курсевите се организираат под следните услови:

– Минимално траење на курсот – 3 дена;

– Тридневниот курс вклучува дизајнирање и витраж;

– Времетраење на активностите на ден – до 4 астрономски часа;

– Курсевите се одржуваат на бугарски, англиски, руски, грчки и германски јазик;

– Учесниците ќе се стекнат со знаења за можности за уметничко примена на боја стакло и локални особености на Мелничко преродба куќа;

– Учесниците бараат почетно време за денот;

– Барање за учество се прави 3 дена однапред во Туристички информативен центар – Сандански.