Болиарска куќа

Информација

  • Лесна

Опис

Таа е архитектонско-градежен споменик на средниот век со национално значење. Еден од најстарите згради на Балканскиот полуостров, иако делумно зачуван. Првичниот период на градба датира од првата половина на ХIII во., Кога била резиденција на деспот Алексиј слава, во средината на ХIII во. Дел од неа е опожарен и уништен, во наредните векови е обновена и претворена во крајот на XVII век. е порутена во некои сектори, во почетокот на ЏВИИИ во. – главно реконструкција поврзано со изградба на поткровје кат и часовникот кула, опстој до почетокот на дваесеттиот во.

Во задоцнето среден век и ренесансата, таа беше една од најпознатите чудесно Наместен станбени згради во Мелник и регионот, со внатрешен двор со мермерни подови, фонтани со мермерни статуи, сали и соби со мозаечни подови, мурали, прозорци со обоени стакла, како дел од Славов тврдина е заем најважната стратешка позиција во првото ниво на одбрана на тврдината.