Пешеходни преходи из Пирин планина

Activity Info

  • Трудна
  • Неопределен брой участници
  • от 1 до 3 дни

Description

ЕДНОДНЕВНИ МАРШРУТИ:

СВЕТИ ОТЕЦ  – общо 3 часа (половин час изкачване)

Програма: Тръгваме от местността Тремошница, където някога е живял Св. Иван Рилски преди да се пресели във великата рилска пустиня. След половин час изкачване се озоваваме в молитвения дом „Св. Отец” , съграден в негова памет.  Стъпваме в пещерата, в коята са минавали в молитви нощите му. Преходът ни приключва в местността Влаовица.

ПИРИНСКА ИЗВОРНА ВОДА – общо 6 часа (1 час изкачване, 5 часа по равно)

Програма: Тръгваме от местността Попина лъка (1230 м нв), където се намира природната забележителност – Попинолъшки водопад, висок 15 метра, разположен по течението на река Башлийца. Насочваме се към водохващането на реките Мозговица и Башлийца, навлизаме в Национален парк Пирин. Тук може да бъде уловена една от най–вкусните риби – пъстърва.  Риболовът е позволен от началото на април, но само в светлата част на деня (в уикенда и празнични дни). След кратка почивка  тръгваме към местността Сърчалийца и водохващането на едноименнтата  река. Връщаме се в Попина лъка  сред чистия и свеж въздух, напоен от иглолистните гори.

ЗА ПАСТЪРВА – 2 часа преход

Програма: Посещение на развъдник за пастърва в полите на Пирин и риболов. Изкачване до Попина лъка, за която се носят легенди, и приготвяне на улова „При Горан”. Разходка до Попинолъшки водопад, който се отличава с целогодишното си пълноводие и двустепенен пад на водата. Търсачите на силни усещание практикуват тук скок от скалите на водопада и каньонинг. Хапване и почивка.

РАЗХОДКА СРЕД ПЯСЪЧНИ ПИРАМИДИ – 2 часа преход

Програма: Посещение на религиозната обител на Югозападна България – Роженски манастир. Тръгваме към най-малкия град в България и архитектурен резерват – Мелник. През цялото време сме на територията на природна забележителност Мелнишки скални пирамиди. Разглеждане на града и дегустация на вино, отлежало в древна изба.

ДВУДНЕВНИ МАРШРУТИ:

КУКЛЕНСКО ЕЗЕРО – високопланински маршрут

Програма: Тръгваме от Попина лъка и след около 3 часа пристигаме в хижа „Беговица”. Пътят ни минава през известния на всички „Душевадник”, които веднъж изкачен, не се забравя. Разходка из местността.  Нощувка и рано сутринта, след като се подкрепим и опитаме пиринския чай, се отправяме към  Кукленското езеро.  Очаква ни 3 часов високопланински преход в едната посока и още толкова – в другата до х. Беговица. Носете фотоапарати – целия преход преминава през територията на Национален парк „Пирин”. Връщаме се в началната точка на маршрута – Попина лъка, 1 час и 30 мин слизане.

СПАНО ПОЛЕ – високопланински маршрут

Програма: Тръгваме от Попина лъка и след около 3 часа се изкачваме местността „Спано поле”, която е част от Национален парк „Пирин”. Нощувка в бунгалата в местността, наричани „Гъбките”, заради характерната им форма и цвят. Берем според сезона горски билки и плодове (боровинки, малини, горски ягоди) на път за Спанополските езера. Слизане до началната точка на прехода – Попина лъка (около 2 ч и 30 мин).

ТРИДНЕВЕН МАРШРУТ:

ПЪТЕКА  НА МИРА – високопланински маршрут

Маршрутът е разработен под егидата на ЮНЕСКО – „Развитие в мир”.

ИДЕЯТА: старт от място, свързано с войната – войнишки гроб и преминаване по места, посещавани от много хора, мислещи за любов и приятелство.

ПРОГРАМА: Пътеката е разделена на три лъча, със сборен пункт хижа „Пирин”. Маршрут и преход на първи лъч:

1. ДЕН: Сборен пункт в Сандански, поклон пред Паметника на загиналите във войните. Транспорт до Попина лъка и изкачване до хижа „Беговица”. Намираме се в парков район „Каменица”, част от територията на Национален парк „Пирин”. Нощувка.

2. ДЕН: Тръгваме от хижа „Беговица”  и преминавайки между върховете „Куклите” и „Зъбът” и след 6 часа високопланински преход  достигаме до хижа „Пирин” – среща на трите лъча. Намираме се в сърцето на Национален парк „Пирин”. Подаваме си ръка над гробовете на нашите деди и заедно градим нови пътища, защото омразата не е път. Нощувка.

3. ДЕН: Тръгваме от хижа „Пирин” и след 6 часа пристигаме в село Рожен. Палим свещ в Роженския манастир и се връщаме в изходната точка – Сандански.

Подходящи сезони:

За отмора: април – октомври

Високопланински:  юни – октомври

Планински водач – Благой Симов

Задължителна екипировка за всички маршрути: туристически обувки, яке, раница, дъждобран

Работни езици:  български, немски, английски, руски

Цена за транспорт до изходна и финална точка на прехода се уточнява в момента на заявката.   

Записване: 3 дни предварително за еднодневните маршрути, 10 дни предварително за двудневните и тридневния маршрут

При записване – авансово плащане: 50% от цената

 

За повече информация търсете Туристически информационен център – Сандански

Activity Video