Паметник спомен за Даме Груев

Информация

  • Лесна

Описание

Ако не биха съществували големи хора и големите дати в историята на Македония, би се загубила възможността за наше разпознаване между нациите, защото без техните подвизи, дела и героизъм би била празна историята и културата на нашия народ.
Русиново има тази катастрофа, но и щастие, съдбата трайно да свърже с големия македонски революционер Даме Груев. Ние казваме катастрофа, защото в Русиново той завърши революционния път и късмет, защото с неговото име стана известна още и има привилегията непосредствено да му отдават почит на мястото, където в един студен декемврийска ден на върха Петлец имплозия живота на известния войвода.
Русиново над сто години пази паметта на Даме Груев, един от стълбовете на македонското революционно движение и всяка година се отдава достойна почит към заслугите за македонската история. По повод смъртта на големия македонски войвода Даме Груев община Берово всяка година на 19 декември-деня, когато е загинал, организира традиционния поход от с. Русиново до планината Петец, където е изгонен животът на „Илинден“ Даме Груев.

Преди да отидете на планината Petelec, в селото гробище в селото. Русиново преди паметник символ на войводите Даме Груев, Сандо Китанов и Атанас вика, присъстващите с едноминутно мълчание отдават почит за техните дела и самоотверженост. Пред паметника на Даме Груев сред селото се полага свежи цветя и след това се тръгва към връх Петлец мястото на трагичната смърт на апостола на македонското революционно движение.
Участниците в планинския поход придружени от звуците на барабана и зурлата и с македонската песен пред паметната плоча, забележителност на смъртта му, се напомнят на своите смели стъпки и подвизи, които са насочени за по-нататъшните движения на македонците в борбата за национално освобождение.

Activity Video