На гости на Любимка Бисерова в село Пирин

Activity Info

  • Средна

Description

СТЪПКИ В МИНАЛОТО

1.         ПИРИНСКА СВАТБА 

Фрагменти от местен сватбен ритуал, съпроводен с обредни народни песни: ритуално измиване и превисане (пребулване) на булката, рязане на баница, обуване на момата от младоженеца, даруване и изпращане (благославяне на зетя и невястата).

2.         ДА СИ СГОТВИМ ВКУСНА ГОЗБА

Приготвяне на традиционни гозби от село Пирин с екологично чисти продукти: пърлета с капички (млади тиквички и зелен фасул), сюлдюрме (лятна овчарска гозба), варене на традиционен градински фасул в гърне, лангиди за лауци (родилки),  доене на коза и приготвяне на прясно козе сирене и кисело мляко, варене на сладка от диви плодове – зунички (диви ягоди), бруснак (боровинка), малини и капини, приготвяне на обреден хляб (призвии, лютюрги), точене на ложена баница, приготвяне на чай.

3.         ЕДИН ДЕН НА СЕЛО

Доене и изпращане на кози за паша. Разходка из някои от местните забележителности и пикник. Посрещане и доене на козите. Приготвяне на храна за седянка – плацинка (тутманик), голомяник (питка с тиква и царевично брашно). Седянка (плетене на дантела и чорапи, предене, изработване на украса за носия и скутове – престилка).

4.         РАЗХОДКА С КОН (МАГАРЕ)

Историческите околности на село пирин, църквата „света троица”, водопад „бяла река” и други забележителности по избор.

6.         МУЗИКАЛНА РАЗХОДКА ИЗ БЪЛГАРИЯ С ЛЮБИМКА БИСЕРОВА

Представяне на  етнографските области на България с характерни народни песни от съответната област: Пиринска, Родопска, Странджанска, Тракийска, Северняшка, Кюстендилска, Шопска и още много песни: жетварски, сватбени, лазарски, Великденски, ритуални и религиозни.

7.         ДА ЗАПЕЕМ НАРОДНА ПЕСЕН

Пирински двуглас, техника за звукоизвличане на вокала, дишане, позиция на тялото, гласова диета.

Народно лечение с билки и терапия на гласовия апарат при заболяване.

8.         ЗАНАЯТИ:

– Ковачница

В село Пирин самоковство  съществува като занаят още от създаването на селото през 1150 г. В него са майсторили сечива и пособия поколения ковачи. Сега в единствената останала малка ковачница работи 65-годишният бай Кольо, с който можете да изковете сами от желязо подкова, която да носи щастие на вашия дом.

– Тъкане

на копринено, памучно или вълнено платно, за изработване на носия и завивки. Технология на обработка на вълна. Боядисване на преждата с естествени билки и отвари. Родови цветове и шарки. Изработване на фрагменти за украса на носия.

Транспорт: възможност за организирано придвижване до с. Пирин и обратно при допълнително заплащане.

Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.

Activity Video