МУЗЕЙ НА ГРАД БЕРОВО

Информация

  • Лесна
  • 8:30 - 17:00

Описание

Музеят Бергово е мястото, където трябва да започнете да се запознавате с Берово. Разположен е в красива сграда в самия център на града, която е преустроена в духа на оригиналната архитектура от края на 19-ти век, за която беровчани се сантиментална вързани, защото е един от разпознаваемите елементи на града. Също така е важно да се открие първото национално училище и да се създаде първата неправителствена организация за Берово.

В създаването на музея помогнали признати национални експерти от областта на историята и етнологията, които успяха да направят смесица между елементите на съществуващата музейна обстановка в манастирския комплекс св.Архангел Михаил и нови елементи и експонати. Историскатите настройки, които са поставени в музея, се състоят от документи и предмети, които говорят за историята на Малешевскиот народ от времето на Дядо Иљо Малешевски, Никола Петров Русински Димитър Поп Георгиев Беровски, Разловечкото въстание, развитието на Малешевијата между двете Световни войни и развитието на Malesia след Втората световна война.

За обогатяване на изложбата са създадени и случайните находки на антични и средновековни монети, които говорят за икономическото развитие и търговските отношения на Малешевијата, както и за съществуването на римска цивилизация на това поднебје.

Етнологическа настройка се състои от реконструкция на Малешевска стая, Малешевска носия, Малешевски накити, керамика производство, музикални инструменти и реконструкция на Малешевска ковачилница. Музеят като самостоятелна институция е в състояние повече да се инициират и предприемат изследователски работи на територията на община Берово и да обогатят музея колекция с нови артефакти.

Музеят на Берово е част от сложния проект за озеленяване на центъра на града, което е приоритет в Стратегията за устойчиво развитие на община Берово, като основна предпоставка, която ще допринесе за икономическото и социално съживяване на Берово, развитие на туризма и цялостното положително развитие общината.

Activity Video