Манастир Свети Харалампий

Информация

  • Средна

Описание

Манастирът е паметник на културата с национално значение. С него са свързани  най-ранните засега в Мелник три преписки в Изборно евангелие от XI век, което се намира в Националната библиотека на Гърция в Атина. Първата от тях сочи евентуалната година на построяването му 1206 и предполагамия ктитор севаст Василий Вамбулинос. Бил е изграден като затворен архитектурен ансамбъл с полуоткрито преддверие, с църква „Св. Йоан Продромос-Предтеча“, с камбанария и с аязмо.

Дворът е с голям наклон към западния край, в който е бил манастирския католикон. Той се състоял от две помещения „Свети Архангели“ и „Свети Харалампий“ без притвор и под общ покрив. Те са били богато украсени с двуслойна стенна живопис. Някои от вече реставрираните фрагменти от началото на XIII век и от края на XVI век могат да се видят в Историческия музей в Благоевград.

Манастирът е преживял две тежки разрушения, в края на XVI век и през първата половина на XVIII век, при които в пропастта са се срутили значителни части от него, заедно със склонът на който е построен. Днес са запазени само части от стените и основите.

Activity Video