Корени към наследството – село Катунци

Activity Info

  • Лесна

Description

СВАТБА В МОМКОВАТА КЪЩА

Фрагменти от местни сватбени ритуали, които се извършват в дома на младоженеца преди сватбата.  Сватбените дни започват с направата на фуруглица (сватбено знаме). Тя се ушива от червен плат и се украсява с билки и цветя (чимшир, здравец), а дръжката й се прави от бамбук. Ритуалът се съпровожда с изпълнение на обредни песни. С фуруглицата деверът (братът на младоженеца) или шаферът повежда хоро, което е знак, че сватбата е започнала. След това се хвърля в одеяло жито (прави се посевка за плодородие) и в него свекървата хвърля венчалния си пръстен. Жените канят свекървата, за да я полюлеят в одеялото и да й попеят. Ритуалът включва и бръснене на младоженеца.

ПРАЗНИЦИ И ОБИЧАИ

Участвайте във възстановка на фрагменти от местни обреди, научете хоро и изпейте ритуална народна песен.

ЗИМНИ И ПРОЛЕТНИ:

Бабин ден – езически славянски обичай (8 януари), свързан с много смях, веселие, хумор и забава. Голям народен женски празник, посветен на „бабите“ – жените, които помагат при раждане, и на младите булки и невести, които са раждали (януари).

Сирница (прошка) – (7 седмици преди великден), началото на великите пости. Обичай „ацкане” и палене на ритуални огньове, наречени  „сирници”, които се подготвят от момчета и ергени, като се използва хвойна и се прескачат за здраве. Около тях се играят хора и се пеят песни, бабугери гонят злите сили. На този ден всички искат прошка един от друг и посещават възрастните си роднини и кумове.

Трифон зарезан – народни ритуали по зарязване на лозя за берекет

Баба марта – изработване на мартеници (амулети) за здраве, дълголетие и късмет.

Великден – замесване на козунак, боядисване на яйца в съпровод от великденски хора и песни.

Гергьовден – биене на мътеница, точене на празнична баница, печене на агне.

ЛЕТНИ:

Еньов ден – езически славянски празник, съвпада с лятното слънцестоене и култа към слънцето. Билкарство – рецепти от българската народната медицина и природосъобразни начини за лечение на някои видове заболявания.

РЪЧНО ТЪКАНИ КАРТИНИ ЗА СТЕНА (ГОБЛЕНИ)  И ИЗРАБОТКА НА ПЪСТРО  ЧЕРДЖЕ

Надка Петелова ще ви запознае с тънкостите на тъкането на картина за стена (гоблен) с християнска тематика. Ще боядисате сами прежда в любимите си цветове и  изтъчете за дома си цветно килимче – спомен от Пиринския край.

Транспорт: възможност за организирано придвижване до с. Катунци и обратно при допълнително заплащане.

Работни езици: български, английски; възможност за проводач от немски, френски, гръцки, руски

Заявка за участие се дава 1 седмица предварително в Туристически информационен център – Сандански.

Activity Video