Владимир Илинденски срещи

Информация

  • Лесна

Описание

В село Владимирово, Беровски от 31 юли, приключващ на 2-ри август ще се проведе тридневно събитие под името „Владимирска Илинденски срещи“.

Организаторът на събитието – сдружение „Владимирски Илинден“, обявява богата културна и художествена и развлекателна програма.

Богата програма по време на събитието „Срещи на Владимир Илинден“
Основно място за провеждане на дейностите по програмата е мястото нарича мегдан в центъра на селото, където вечерта на сцената ще свирят играорни дружества, духови оркестри и Вокален инструментални състави.

Специални гости на събитието „Владимирска Илинденски срещи“, се Сузана Спасовска, Виданка Георгиева Горан Алачки и Панче Алачки. Специална атракция ще бъдат представленията на чуждестранни гости – ученици на Горан Алаки, които ще изпълнят народните песни на традиционните инструменти от малешевиките. На втория ден се провежда футболен турнир „Илинден“.

Тази година, в рамките на мероприятието „Владимирска Илинденски срещи“, ще се отвори и постоянна изложба под името „Културно историческо стая – Огледален владимирската гордост“, където посетителите ще имат възможност да видят документи, предмети, книги и снимки, които говорят за историята и потенциала на село Владимирово, което носи епитета – СОБСТВОТО НА УЧЕНИЯТА.

Централно събитие – честването на „Илинден“
Централният събитие е отбелязването на празника Илинден, което традиционно години назад, на 2 – ри август, се провежда на близкия хълм мястото нарича Шилеви оградни.

Специфично е, че точно на Илинден, всички жители на Владимирово изселени през различни краища на Македония и света, се приканват с посланието: „За Илинден, че да си у дома си“.

Освен местното население, селото е пълно с местни хора от всички възрасти, от различни градове и държави. На това международно събиране има и гости, които ще имат необичайна възможност да участват в истинска атракция.

Присъстващите ще се запознаят с малкото обичаи на този край: Домашни „прекадени“ пити, които споделят за здраве и традиционен Илинденски обяд – курбан готвени на хълма от ранните сутрешни часове, в котли на дърва.

Денят започва с Тържествен архиерейски литургия в малката църква „Св.Илия“ и завършва с най-голямото хоро в Малешевита под звуците на трибуна и барабани.

По този начин красиво живописно село Владимирово пази своите традиции, поддържа контактите с роднокрајците, укрепва потенциала за развитие и да предаде посланието за благополучие, разбирателство, общуване и поддържане на семейните ценности с гордост към произхода.

Activity Video