Добредојдовте во   град Сандански!

Обележја

историја

Сандански е рајско катче, бисер во круната на Бугарија, прочуено со својата божествена природа и праисторија. Тука ќе најдете интересни занимливости и места, ќе се запознате со гостопримливи домаќини и додека јадете од вкусната храна и дегустирате од густото мелничко вино, ќе се запознаете со неповторливиот фолклор и традиции.

Уште на самиот влез во Сандански, на патот каде што се дели со главниот пат Софија – Кулата – Атина, посетителите можат да го видат архитектурно – скулптурниот комплекс, меѓу кој се издига фигурата на античкиот херој Спартакус изработена од бел камен, висока 7 метри.

Музеj

Милениумска историја

Во центарот на градот се наоѓа   археолошкиот музеј со остатоци од Епископската базилика, каде што се зачувани материјални докази повеќе од 27 века. Посебно внимание се посветува на Црквата Св. Ѓорѓи од 1861 година – единствената сочувана зграда од ренесансата.

Археолошкиот музеј ќе биде домаќин на холографска слика на Спартак – 3D дигитализиран, кој ќе ви покаже како да го организирате римскиот мозаик преку мобилна апликација.

Посебно внимание се посветува на Црквата Св. Ѓорѓи од 1861 година – единствената сочувана зграда од ренесансата.

природа

Паркови

Сандански е горд на својот уникатен градски парк, именуван во 1981 година. Свети Врач. На неговата територија има над 200 средоземноморски растителни видови. Интересни се чинаровите дрвја кои се и природна атракција- чинарот во центарот на градот е (550 години и висина од 23 метри) и чинарот во летната бања (500 години и висина од 26 метри). Паркот  нуди одлични можности за рекреација и забава. Тука се наоѓа и стадионот, летниот театар, отворениот базен, вештачкото езеро со педалинки и кајаци.

Рака за рака со античката убавина и современиот луксуз

Сандански е град, привлечен за многу туристи преку текот на целата година. Се наоѓа во подножјето на планината Пирин. Благодарение на климата и местоположбата Сандански се смета за еден од најтоплите градови во Бугарија. Поминете неверојатен СПА одмор во градот. Тој е богат со минерални извори и зачувана природа. Добро зачувана е и уиникатната голема градина во градот.