МЕЛНИК

НЕРАКАЖАНА ПРИКАЗНА

Мелник не е само град. Мелник е нераскажана приказна и состојба на умот. Со векови чува богатства од најславните на бугарската култура меѓу песочните дини и камените ѕидови.

И иако древната мудрост вели – „Не враќај се таму каде што некогаш си бил среќен“, колку долго можеш да им одолееш на спомените, да им одолееш на емоциите, да ја потиснеш желбата повторно да се вратиш?!! До кога можеш да одолееш да не се вратиш во најмалиот град во Бугарија, па и во Европа. Градот на смокви. На воденото вино. Зачувани во сеќавањето на калдрманите улици, ѕидовите на тврдините, црквите и манастирите, приказните за градбите од времето на царот Трајан, Кан Пресијан, цар Самуил, деспотот Алексеј Слав, Бојар Дакота. За бурниот бум проследен со опаѓање што ја гребе главата. За преродба и повторно градење. Како можете да го избришете волшебниот вкус на џемот од зелени смокви што го пробавте овде за прв пат? Како да ја заборавите аромата на црвеното вино. Како можеш да ја игнорираш еуфоријата, радоста, занесот што те обзема секој пат кога од земја пред твоите очи се откриваа извонредни предмети со историска вредност, автентични фрески, скриени под метри слоеви од камења и земја? Невозможно е!

Невозможно е да се заборави чувството на одење назад во времето и повторно откривање на нераскажана приказна при секое враќање!

0 Comments

Leave a Comment

Your email address will not be published.