Холограмот

За прв пат во градот Сандански, во една од двата сали на Археолошкиот музеј може да се види холографска слика на познатиот глечер Спартак, претворен во еден од симболите на градот. Спартак го водеше најголемиот бунт против Римската империја во 71-от век. пред новата ера.

Стремењето на тродимензионалната копија на војната е звучено и според историчарите, Спартак е тракиски од племето Мед, лежејќи по реката Струма до денешниот град Сандански.

Проектот беше спроведен од страна на соработниците на музејските специјалисти и интерактивната платформа Iwalk.bg, ги здружија новите технологии и историјата.

Римскиот учител живее во музејот

Интерактивните технологии во Сандански ви овозможуваат да ја видите во додадената реалност римскиот мајстор, кој работи пред вас на уникатната музејска муза во археолошкиот музеј!

Слушнете го звукот на најстарото воно во светот

Посета на Археолошкиот музеј во Сандански, со помош на додадена реалност, ќе видите едно од најстарите зачувани ѕвона во Европа и ќе го слушнете својот уникатен и автентичен звук.

Магично место

Iwalk.bg создава интерактивна 3D туристичка платформа на Бугарија. Проектот е онлајн туристички водич со препораки за патишта, забава, рекреација, храна - се што ви треба за вашето неверојатно искуство. Платформата ќе ги откријат убавините на природата, ќе ги претстават највештите симболични историски и архитектонски споменици во Бугарија, ќе ви кажат нечуено легенди за да ве поминат во духот на бугарскиот живот и култура, да ве запознаам со големите личности кои оставиле трага во нашата историја .