Добредојдовте внатре град Сандански!

Знаменитости

история

Сандански е катче од рајот, бисер во круната на Бугарија и познат по својата божествена природа и илјадагодишна историја. Овде ќе најдете интересни знаменитости и места, ќе запознаете пријателски расположени луѓе, а додека јадете вкусна храна и пиете густо мелничко вино, ќе го запознаете уникатниот фолклор и традиции.

Веднаш штом ќе влезат во Сандански на патот, на спојот со главниот пат Софија-Кулата-Атина, посетителите го гледаат архитектонско-скулптурниот комплекс, меѓу кој стои 7-метарската бела камена фигура на античкиот херој Спартак.

Музеи

илјада години историја

Во центарот на градот се наоѓа Археолошкиот музеј со остатоците од Епископската базилика, која сочувала физички докази повеќе од 27 века.

Во археолошкиот музеј ќе ве пречека холографска слика на Спартак – 3Д дигитализирана, која ќе ви покаже како тој го уредува римскиот мозаик преку мобилна апликација.

Посебно внимание заслужува црквата Свети Ѓорѓи од 1861 година – единствениот сочуван објект од времето на ренесансата.

природата

Паркови

Сандански е горд на својот уникатен градски парк, именуван во 1981 година. Свети Врач. На нејзината територија има над 200 медитерански растителни видови. Градот е познат по своите сикари, од кои две се природни атракции – чикарот во центарот на градот (стар 550 години и висок 23 м) и сикарот во летната бања (стар 500 години и висок 26 м).
Паркот дава одлични можности за рекреација и забава. Стадионот, летниот театар, отворениот базен, вештачкото езеро со водени тркала и чамци се сместени овде.

Рака под рака со античка убавина и модерен луксуз

Сандански е град кој привлекува многу туристи во текот на целата година. Се наоѓа во подножјето на планината Пирин. Благодарение на климата и локацијата, Сандански се смета за еден од најтоплите градови во Бугарија. Поминете неверојатен спа одмор во градот. Богат е со минерални извори и сочувана природа. Уникатната и огромна градина на градот е добро одржувана..