Църква „Свети Петър и Павел“

Информация

  • Лесна

Описание

Се наоѓа во југозападниот дел на Мелник, на 5 минути од центарот на градот. Станува збор за споменик на културата од национално значење како дел од културно-историскиот резерват „Мелник“.

Црквата е изградена во 19 век. Со исклучителна уметничка вредност се насликани иконостасот, амвонот, епископскиот трон, украсното ѕидно сликарство, иконите и др. Епископскиот трон е единствениот митрополитски трон во Бугарија од 19 век.

Црквата во моментов е нефункционална.

Activity Video