Църква „Свети Антониj“

Информация

  • Лесна

Описание

Црквата „Св. Антониј“ се наоѓа на десет минути пешачење од центарот на градот Мелник. За да стигнете таму, треба да тргнете од центарот во североисточниот правец на градот.

Црквата е споменик на културата од национално значење, а е дел од културно-историскиот резерват „Мелник“. Изградена е во 1765 година.

Постои верување дека заштитникот на храмот, Свети Антониј, лекувал ментално болни, за што сведочи зачуваното стебло со железни синџири, со кои биле врзани бунтовниците. Во средината на храмот има посебна плоча со двоглавиот орел на Патријаршијата. Такви беа поставени само таму каде што лековитите својства се особено силни.

Целата црква е обоена со цвеќиња, херувими, серафими, ангели. Исклучително вредни се иконостасот, иконите (особено „Богородица“ и „Пресвета Богородица со Пресветите Херувими“ од 18 век) и ѕидните слики.

Activity Video