Планинско колоездене

Информация

  • Трудна
  • Неопределен брой участници

Описание

ЕДЕН ДНЕВНИ ПАТУВАЊА ЗАД „ЖЕЛЕЗНАТА ЗАВЕДА“

Погледнете со свои очи местата кои се недостапни четири децении…

ПРОШЕТЕЊЕ ПО ПЛАНИНАТА КИТКА (СЛАВИЈАНКА)

Тежина: 1/3

Растојание: ~ 18 км

Маршрута: село Петрово – село Голешово – Момина Полјана

Трансфер од Сандански до село Петрово (500 мнв) – подножјето на планината Славјанка. Започнуваме напорно искачување до село Голешово (1135 м.) Тргнуваме за Момина Полјана – донесете ги вашите фотоапарати, ние сме во Балканскиот зелен појас, дел од Зелениот појас на Европа.

НИЧИЈА ЗЕМЈА

Тежина: 2/3

Растојание: ~ 32 км

Маршрута: село Горно Спанчево – село Белово – село Храсна – село Калиманци – село Катунци

Трансфер од Сандански до село Горно Спанчово (340 мнв) – западниот дел на Јужен Пирин. Се наоѓаме во граничната зона „клона“ меѓу Бугарија и Грција – тесен појас од 10 километри, еколошки рај, кој во минатото ги делеше световите на социјализмот и капитализмот. Се искачуваме до село Белово (700 м) и се упатуваме кон село Храсна (530 м.) Се спуштаме до село Калиманци (200 м), завршуваме и јадеме во село Катунци.

ЕДНОДНЕВНИ ПАТУВАЊА ОКОЛУ МЕЛНИК

ЗЕМЈА НА ФЕНОМЕНИ

Тежина: 2/3

Растојание: ~ 20 км

Маршрута: Мелник – Роженски манастир – село Златолист – село Катунци

Трансфер од Сандански до Мелник (400 мнв) – опкружени сме со бизарни карпести пирамиди. Започнуваме брутално искачување до Роженскиот манастир (700 м) – верскиот центар на Пиринскиот регион, ручек. Се упатуваме кон манастирот „Св. Георги“ – дом на пророчицата Пресвета Стоина, претходник на Ванѓа, село Златолист (376 м). Се упатуваме кон селото Катунци (160 м).

НА ПАТ КОН СЕБЕ

Тежина: 3/4

Растојание: ~ 15 км

Маршрута: село Рожен – село Љубовиште – село Кашина

Трансфер од Сандански до село Рожен – 600 мнв (Роженски манастир). Се упатуваме кон селото Љубовиште (550 m) и поминуваме низ тунел издлабен во карпеста пирамида. Продолжуваме до село Кашина (600 м) и Скоко водопад (19 м), таму ги враќаме силите.

НАЗАД ВО ВРЕМЕТО

Тежина: 2/3

Растојание: ~ 24 км

Траса: село Карланово – село Сугарево – село Пирин

Трансфер од Сандански до село Курланово (530 мнв). Се наоѓаме на почетокот на познатиот вински пат кој ги поврзувал Мелник и Банско во средниот век. Донесете камера – тргнуваме од подножјето на три познати карпести пирамиди – Малата, Средната и Големата банка. Се искачуваме до село Сугарево (750 m) и продолжуваме до село Пирин (680 m), каде јадеме домашна гозба во куќата на познатата фолк пејачка Љубимка Бисерова.

Activity Video