Пешеходни преходи из Пирин планина

Информация

  • Трудна
  • Неопределен брой участници
  • от 1 до 3 дни

Описание

ЕДЕН ДНЕВНИ ПАТУВАЊА:

СВЕТИ ОТЕЦ – вкупно 3 часа (половина час искачување)

Програма: Тргнуваме од областа Тремошница, каде некогаш живеел Св. Иван Рилски пред да се пресели во големата Рилска пустина. По половина час искачување се наоѓаме во молитвеникот „Св. Татко“, изградена во негов спомен. Зачекоруваме во пештерата каде што неговите ноќи ги поминуваше во молитва. Нашето патување завршува во областа Влаовица.

ВОДА ПИРИНА ИЗВОР – вкупно 6 часа (1 час искачување, 5 часа рамнина)

Програма: Почнуваме од областа Попина Лака (1230 мнв), каде што се наоѓа природното обележје – водопадот Попино Лака, висок 15 метри, сместен покрај течението на реката Башлиица. Се упатуваме кон сливот на реките Мозговица и Башлиица, влегуваме во Националниот парк Пирин. Овде можете да уловите една од највкусните риби – пастрмката. Риболов е дозволен од почетокот на април, но само во текот на дневните часови (викенди и празници). По краток одмор заминуваме за областа Сарчалица и сливот на истоимената река. Се враќаме во Попина поклонувајќи се на чист и свеж воздух натопен во иглолисни шуми.

ЗА ПАСТРМКА – 2 часа вкрстување

Програма: Посета на мрестилиште за пастрмка во подножјето на Пирин и риболов. Искачување до лакот на Попина, за кој постојат легенди, и подготвување на уловот „При Горан“. Прошетка до Попинолашкиот водопад, кој се одликува со високата вода и падот на две нивоа во текот на целата година. Оние кои бараат возбуда практикуваат скокање од карпите на водопадот и кањонирање овде. Јадење и одмор.

ПРОШЕТКА МЕЃУ ПЕСОЧНИТЕ ПИРАМИДИ – 2 часа пешачење

Програма: Посета на верскиот манастир на Југозападна Бугарија – Роженски манастир. Заминуваме за најмалиот град во Бугарија и архитектонски резерват – Мелник. Цело време сме на територијата на природните знаменитости Мелнишки карпести пирамиди. Разглед на градот и дегустација на вино старо во античка визба.

ДВОДНЕВНИ ПАТУВАЊА:

ЕЗЕРО НА КУКЛИ – високопланинска патека

Програма: Тргнуваме од Попина лака и по околу 3 часа пристигнуваме во домот „Беговица“. Нашиот пат минува низ добро познатиот „Душевадник“, кој еднаш искачен е незаборавен. Прошетка низ областа. Ноќевање и рано наутро, откако ќе се одмориме и ќе го вкусиме чајот од хељда, се упатуваме кон езерото Кукла. Нè очекува 3-часовна високопланинска патека во едната насока, а уште повеќе во другата насока до селото. Беговица. Донесете камери – целото патување минува низ територијата на Националниот парк Пирин. Се враќаме на почетната точка на рутата – Попина поклон, 1 час и 30 минути спуштање.

СПАНО ПОЛЕ – високопланинска патека

Програма: Поаѓаме од Попина Лака и по околу 3 часа се искачуваме на областа „Спано Поле“, која е дел од Националниот парк „Пирин“. Ноќевање во бунгаловите во околината наречени „Печурки“ поради карактеристичната форма и боја. На пат кон Спанополските езера береме шумски билки и овошје (боровинки, малини, диви јагоди) според сезоната. Спуштање до почетната точка на патеката – Попина лака (околу 2 часа и 30 минути).

ТРИ дневен маршрут:

ПАТ НА МИРОТ – високопланинска патека

Трасата е развиена под покровителство на УНЕСКО – „Развој во мир“.

ИДЕЈАТА: тргнете од место поврзано со војната – војнички гроб и поминете низ места што ги посетуваат многу луѓе размислувајќи за љубов и пријателство.

ПРОГРАМА: Патеката е поделена на три дела, со собирно место кај колибата „Пирин“. Прв пат на зрак и премин:

1. ДЕН: Собирен пункт во Сандански, поклонете се пред Спомен-обележјето на загинатите во војните. Превоз до Попина лака и искачување до барака „Беговица“. Се наоѓаме во областа на паркот „Каменица“, дел од територијата на Националниот парк „Пирин“. Ноќевање.

2. ДЕН: Тргнуваме од колибата „Беговица“ и минувајќи помеѓу врвовите „Куклите“ и „Забут“ и по 6 часа високопланинско планинарење стигнуваме до колибата „Пирин“ – средба на трите зраци. Се наоѓаме во срцето на Националниот парк Пирин. Се ракуваме над гробовите на нашите дедовци и заедно градиме нови патишта, бидејќи омразата не е пат. Ноќевање.

3. ДЕН: Тргнуваме од колибата „Пирин“ и по 6 часа пристигнуваме во село Рожен. Палиме свеќа во Роженскиот манастир и се враќаме на почетната точка – Сандански.

Погодни сезони:

За одмор: април – октомври

Хајленд: јуни – октомври

Водич во планина – Благои Симов

Задолжителна опрема за сите правци: планинарски чизми, јакна, ранец, мантил

Работни јазици: бугарски, германски, англиски, руски

Цената за превоз до почетната и крајната точка на транзицијата е наведена во моментот на барањето.

Резервација: 3 дена однапред за еднодневните маршрути, 10 дена однапред за дводневните и тридневните маршрути

При пријавување – аконтација: 50% од цената

За повеќе информации побарајте Туристички информативен центар – Сандански

Activity Video