На гости на Любимка Бисерова в село Пирин

Информация

  • Средна

Описание

ЧЕКОРИ ВО МИНАТОТО
1. СВАДБА ПИРИНА

Фрагменти од локален свадбен ритуал, пропратени со обредни народни песни: обредно миење и бесење (пребуалване) на невестата, сечење колач, потковување на невестата од младоженецот, давање и испраќање (благослов на зетот и невестата).

2.         ДА ГОГОТВИМЕ ВКУСНА ГОЗБА

Подготовка на традиционални гозби од с. и приготвување на свежо козјо сирење и јогурт, готвење џем од диви плодови – зунички (диви јагоди), бобинки (боровинки), малини и капини, правење ритуален леб (калуси, литургии), виткање кус леб, правење чај.

3.         ДЕН ВО СЕЛОТО

Молзење и испраќање кози на пасиште. Прошетајте низ некои од локалните знаменитости и направете пикник. Пречекување и молзење на козите. Подготовка на храна за седење – плацинка (тутманик), голомјаник (леб со тиква и пченкарно брашно). Седијанка (плетење чипка и чорапи, предење, правење украс за костими и ревери – престилка).

4. ЈАВАЊЕ КОЊ (МАГАРЕ)

Историската околина на селото Пирин, црквата „Света Троица“, водопадот „Бијала Река“ и други атракции по ваш избор.

6.         МУЗИЧКА ПРОШЕТКА НИЗ БУГАРИЈА СО ЉУБИМКА БИСЕРОВА

Презентација на етнографските краишта на Бугарија со карактеристични народни песни од соодветниот регион: Пирин, Родоп, Странџа, Тракија, Северњашка, Ќустендил, Шоп и уште многу песни: жетварска, свадбена, Лазарова, Велигденска, обредна и религиозна.

7. ДА ПЕЕМЕ НАРОДНА ПЕСНА

Пирин двогласен, техника за извлекување на вокален звук, дишење, положба на телото, гласовна диета.

Народен третман со билки и терапија на гласовниот апарат при болест.

8.         ЗАНАЕТИ:

– Ковач

Во селото Пирин, ковачот постои како занает од основањето на селото во 1150 година. Во него генерации ковачи изработуваат ножеви и алати. Сега во единствената преостаната мала кованица работи 65-годишниот Баи Кољо, со кој можете да си ковате потковица од железо што ќе донесе среќа во вашиот дом.

– Ткаење

на свила, памучна или волнена ткаенина, за изработка на костими и ќебиња. Технологија за обработка на волна. Боење на предиво со природни билки и напивки. Мајчин бои и дезени. Изработка на фрагменти за украсување костим.

Превоз: можност за организиран превоз до село Пирин и назад со доплата.

Барање за учество се дава 1 недела однапред во Туристичко-информативен центар – Сандански.

Activity Video