Манастирът Св. Пресвета Богородица

Информация

  • Лесна

Описание

Црквата Богородица се наоѓа во близина на Берово, т.е. на патот Берово – Беровско езеро, во устието на Брегалничката Абланечка клисура. Изградена е во 1972 година, а завршена во 1975 година и изградена е во стилот на византиско-македонските цркви од средниот век. Манастирот е машки, а манастирскиот тип е исихастички. Во близина на манастирот имало уште една, постара црква (еднокорабна, скромна црква изградена од кршен камен со дрвени ќелии и полукружна апсида надвор, влез од западната страна, 4 прозорци на северна и 3 на јужна страна), која била уништени, а нејзините икони се пренесени во новата црква.

На 28 август христијанските христијани го слават празникот Богородица. Тогаш, на денешен ден, во Берово се одржува црковен собор, кој секоја година се одржува во манастирот Пресвета Богородица – Источен петок. На 28 август во Берово доаѓаат луѓе од цела Македонија и пошироко, чија бројка достигнува 15.000 луѓе. Во манастирот, жителите на градот домаќин организираат масовно чествување во чест на празникот, при што секој од посетителите – аџии – се поклонува на Богородица и учествува во празничната трпеза. На овој начин продолжува традицијата која трае десет века.

Activity Video