Българско народно творчество

Информация

  • Лесна
  • 30 минути

Описание

РЕСТОРАЦИЈА НА ФРАГМЕНТИ ОД БУГАРСКИТЕ НАРОДНИ ОБИЧАИ:

Женска народна група „Детелина“

Носење на младата невеста на вода

Локален обичај што се изведува на вториот ден по свадбата. Невестата ја носат до најблискиот извор, од каде што мора да земе вода, во придружба на свекорот и младите моми и невести. Обредниот леб се крши двапати, а третиот дел се закачува на овошно дрво. Целиот обичај е проследен со песни и ора.

Времетраење: 45 минути

Женска народна група „Стримона“

Шиење фуруглица (свадбен банер)

Се шие кај младоженецот. Бојата на крпата е црвена и е украсена со бела чипка, билки и цветови. Рачката на вилушката мора да биде изработена од бамбус. Се крши ритуален леб, се пеат песни за младите и оро води деверот или кумот со знамето.

Времетраење: 30 минути

Женска народна група „Здраве“

Седиште

Седјанка е прослава за секој Бугарин, стар и млад, каде сите се забавуваат, пеат и свират. Момчињата и девојчињата ги слушаат приказните за старите, народни приказни од дедовци и прадедовци, кои служат како водилка во животот.

Времетраење: 30 минути

ОБУКА

1. Пирински народни песни

2. Пирински ора

3. Бугарски популарни песни

4. Хип-хоп танцување

Минимален број на учесници: 6 лица

Времетраење: 5 студиски часа

ФОЛКЛОРНИ И ДРУГИ ЗАБАВНИ ПРОГРАМИ

Ансамбл „Никола Вапцаров“

Ансамбл за народни песни и игри (камерен ансамбл) 6 оркестристи, 3 солисти и 8 играорци /4 жени и 4 мажи/

Машка народна група

10 пејачи и оркестар од 6 инструменталисти

Фолклорен зглоб

Женски народен хор (16 пејачи), машка фолклорна група (10 пејачи) и оркестар од 6 инструменталисти

Женска група за староградски песни „Младост“

Гитарско-мандолински оркестар

Вокална група „Бел“

со репертоар на популарни песни од познати бугарски и странски уметници

Времетраење на сите програми: 30 минути

Барање за учество се дава 1 недела однапред во Туристичко-информативен центар – Сандански.

Activity Video