Корени за наследство – село Катунци

Информација

  • Лесна

Опис

СВАДБА ВО ЖЕНСКАТА КУЌА

Фрагменти на локални свадбени ритуали кои се случуваат во домот на младоженецот пред свадбата. Деновите за свадби започнуваат со создавање на футурогли (свадба банер). Таа се ушива од црвен ткаенина и се украсува со билки и цвеќиња (чимшир, здравец), а рачката на вратата се прави од бамбус. Ритуалот е проследен со изведување на ритуални песни. Со фуруглицата деверът (братот на младоженецот) или шаферът поведува оро, што е знак дека свадбата е започната. Потоа се фрла во ќебе жито (прави се посеви за плодност) и во него свекрвата фрла венчален прстен. Жените ги покануваат свекрвите да ја занишаат во ќебе и да ја пеат. Ритуалот, исто така, вклучува и бричење младоженецот.

Празници и љубов

Учествувајте во реставрацијата на фрагменти од локални ритуали, научете се од хорот и пејте ритуална народна песна.

ЗИМСКИ И ПРОЗИВ:

Бабин ден – пагански словенски обичај (8-ми јануари), поврзан со многу смеа, радост, хумор и забава. Голем народен женски празник, посветен на “бабите” – жените кои помагаат при раѓање, и на младите невести и невести кои родиле (јануари).

Sirnice (простување) – (7 недели пред Велигден), почетокот на големиот пост. Обичај “ацкане” и палети на ритуални огнови, наречени “сирници”, кои се подготвуваат од момчиња и ергени, како се користи смрека и се прескокнуваат за здравје. Околу нив луѓето свират и пеат песни, бабаши ги бркаат злите сили. На овој ден секој сака прошка еден од друг и ги посетува своите постари роднини и кумови.

Трифонот е затворен – народни ритуали за сечење на винова лоза за бреки

Баба Марта – Изработка на мартеници (амајлии) за здравје, долговечност и среќа.

Велигден – Козунак, боење на јајца во придружба на Велигденски луѓе и песни.

Денот на Свети Ѓорѓи – тепање матеница, облекување празнична баница, печење јагне.

ЛЕТО:

Enye Day – пагански словенски празник, кој се совпаѓа со летната краткоденица и култот на сонцето. Билки – рецепти од бугарската народна медицина и природни начини за лекување на некои видови болести.

ПРОИЗВОДИТЕЛИ НА ПАНЕЛИ (КУЛТУРИ) И ПАСТЕТСКА ЧЕРЦЕ

Надка Петтелова ќе ве запознае со суптилностите на ткаењето ѕидно сликарство (таписерија) со христијански теми. Ќе го насликаш сопственото предиво во твоите омилени бои и ткаеш за својот дом шарен килим – сеќавање на регионот Пирин.

Превоз: можност за организиран превоз до селото Катунци и назад на дополнителни трошоци.

Работни јазици: бугарски, англиски; можност да биде комуникатор од германски, француски, грчки, руски

Пријава за учество се дава 1 недела однапред во Туристички информативен центар – Сандански.