Епископски комплекс

Информация

 • Лесна

Описание

 • Епископският комплекс е най – представителния и монументален архитектурен паметник, откриван досега в античния град Партикополис от периода V-VI в., като проучванията продължават и до днес. Първите проучватели на комплекса са войниците от Втора българска армия през 1917г. При строеж на сграда за щаб на армията, войниците попадат на останки от масивна кръгла сграда определена като Баптистерий от археоложката В. Иванова. Проучванията продължават след повече от 70 години, от 1989г. до днес.
  В ансамбъла доминира класическа елинистична трикорабна базилика с великолепни подови мозайки, разкошна вътрешна архитектура с колонади в римо-коринтски стил и уникална мраморна олтарна преграда с изображения на сцени от Евангелието.
  Атрий. Вътрешният двор на епископският комплекс е заобиколен от три стени с колонади, като по този начин се образуват три портика. Тук могат да се видят кладенец със запазено геранило и гранитна чешма с автентичен чучур във форма на лъвска глава.
  Мартирий. Помещението, в което са се пазели мощи и реликви е с много добре запазени стенописи, олтарна маса и мраморно подово покритие. В пода е вградено и най- старото, все още действащо аязмо по нашите земи.
  Баптистерий. Кръщелната е построена като самостоятелно тяло и е представлявала масивна кръгла постройка с купол (ротонда). По форма и размери е единствена в България и една от най- добре запазените в Югоизточна Европа. Басейнът в центъра е бил облицован с мраморни плочи, а подът му е покрит с мозайки. Водата в басейна се е затопляла в съседното помещение – префурниум.
  Скрипторий. Библиотеката на комплекса се е намирала в сграда долепена до Кръщелната. Тук монасите са преписвали древните религиозни текстове. Сред руините се откри мраморна плоча с хризма и ктиторски надпис. Хризмата е Христов монограм или христограм, състоящ се от двете начални букви Χ и Ρ (хи и ро) на гръцкото име Χριστός (Христос). Това е и символът заменил Римския орел върху знамето (вексилум) на император Константин, известно като Лабарум.

Activity Video